Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ



Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας 2014: «Η προστασία του περιβάλλοντος μας ενώνει».Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία» 2007-2013.Λίμνη Ιωαννίνων, Σάββατο 20 & Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014













Για 3η συνεχή χρονιά, το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία» 2007-2013 τιμά την Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας (European Cooperation Day), με τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, με τίτλο «Η προστασία του περιβάλλοντος μας ενώνει».Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του «8ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων», στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2014, στη λίμνη Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη συγχρηματοδότηση του ΕΤΠΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το «Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας»* και τον Αθλητικό Όμιλο «Ποσειδών Ιωαννίνων»**.  Συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν την ξενάγηση παιδιών στο οικοσύστημα της λίμνης και την ενημέρωσή τους από εμπειρογνώμονες του «Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας» γύρω από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ακολουθεί καθαρισμός της περιοχής της λίμνης από παιδιά -εθελοντές, πριν και μετά τους αγώνες του «8ου Γύρου Λίμνης».Ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιείται στην περιοχή του Τρικάζε (Λέτσε), στην Ιταλία, στις 27 Σεπτεμβρίου 2014. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Απουλίας και την υποστήριξη του «Διεθνούς Κέντρου Ανώτατων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών», θα πραγματοποιηθεί εθελοντική δράση καθαρισμού της παράκτιας περιοχής του Σαλέντο που αντικρίζει την Ελλάδα, καθώς και παρουσίαση της ολοκληρωμένης ανάπτυξης της μικρής κοινωνίας του Τρικάζε που δίνει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, διατηρώντας παράλληλα μια κοινωνικο-οικονομική, πολιτιστική και επιστημονική διάσταση.Ο εορτασμός της Ημέρας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας, στις δύο χώρες, περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφιών, ομιλίες, ταινίες μικρού μήκους, μια φυσική διαδρομή σε ιστοσελίδες που χαρακτηρίζουν την επιλέξιμη περιοχή, μίνι χάρτινα αερόστατα που θα αφεθούν στον ουρανό κλπ. Καπέλα με το λογότυπο του ευρωπαϊκού προγράμματος θα δοθούν ως δώρο στους συμμετέχοντες (εθελοντές, παιδιά, κλπ). Σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Προγράμματος www.greece-italy.eu. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με:
•Σύμη Πασαλίδου, (Υπεύθυνη Επικοινωνίας για το Πρόγραμμα ΕΕΣ «Ελλάδα-Ιταλία»)
Τηλ.: 2310 469616
Email: spasalidou@mou.gr
•Θέμη Χατζηκωνσταντίνου
Τηλ.: 2310 469630
Email: tchatzikonstantinou@mou.gr
Παρακαλούμε για τη στήριξη και τη συνεργασία σας.
* O Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας ιδρύθηκε µε σκοπό τη διαφύλαξη της φυσικού οικοσυστήματος, την αποκατάσταση και διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας της λίμνης με την παράλληλη ανάπτυξη δραστηριοτήτων που εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον και υιοθετούν την αρχή της αειφορίας.
** Ο 8ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων (2014) διοργανώνεται από τον Αθλητικό Όμιλο «Ποσειδών Ιωαννίνων» με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, τοπικών φορέων, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και περιλαμβάνει το "Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων" 30 χιλιομέτρων και τους αγώνες Δρόμου 10 χλμ. και δυναμικού βαδίσματος 30 χλμ. Η διοργάνωση έχει στόχο την ανάδειξη και προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας, καθώς και την ανάπτυξη του λαϊκού μαζικού αθλητισμού.

Στο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής, εκδηλώσεις στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου 














Στην παρουσίαση του προγράμματος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την περίοδο 2014-2015, που έγινε την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, παραβρέθηκε μαζί με τον Πρόεδρο του Σωματείου "Διάζωμα" κ. Στ. Μπένο,  ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Στράτος Ιωάννου.Ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Γιώργος Κουρουπός  παρουσίασε το πρόγραμμα του Μεγάρου για τη νέα περίοδο,  σε πλήθος κόσμου,  ανακοινώνοντας  τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το "Διάζωμα" και την Ήπειρο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου». Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής, πολύ σημαντικές εκδηλώσεις, θα παρουσιαστούν στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου το καλοκαίρι του 2015.Η πρωτοβουλία  κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική καθώς θέτει την Ήπειρο στο επίκεντρο του πολιτιστικού γίγνεσθαι της χώρας δίνοντας την ευκαιρία στους Ηπειρώτες,  αλλά και στους επισκέπτες της Ηπείρου,  να παρακολουθήσουν στον τόπο μας σπουδαίες μουσικές εκδηλώσεις.Στη σημασία και στις προοπτικές που δημιουργεί η ένταξη εκδηλώσεων στην Ήπειρο, στο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, δηλώνοντας τα εξής:"Κάναμε την αρχή πέρσι συνδέοντας το Φεστιβάλ Αθηνών με την Ήπειρο, όπου παρουσιάστηκε η παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη, η Γυναίκα της Ζάκυθος στα αρχαία θέατρα. Συνεχίζουμε με τη συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θέτοντας τις βάσεις για ένα πλούσιο πολιτιστικό μέλλον αφού οι δύο σπουδαιότεροι πολιτιστικοί φορείς στην Ελλάδα συνεργάζονται πλέον μαζί μας. Με αυτόν τον τρόπο βάζουμε την Ήπειρο στο χάρτη του ζωντανού πολιτισμού της Ελλάδας επιτυγχάνουμε μεγάλη προβολή της Ηπείρου και είναι σίγουρο ότι αυτό δε θα ενισχύσει μόνο πολιτιστικά την περιοχή μας, αλλά θα φέρει επισκέπτες και θα δώσει τουριστική και αναπτυξιακή ώθηση.Θα ήθελα να εξάρω τη συμβολή του κ. Σταύρου Μπένου, του προέδρου του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, ο οποίος αγάπησε την περιοχή μας και μας  βοηθάει τα μέγιστα. Μαζί του υλοποιούμε το μεγάλο πρόγραμμα των διαδρομών στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου, ενώ πολλά πράγματα δεν θα είχαν επιτευχθεί χωρίς τη δική του συμβολή".

Προβλήματα και προτάσεις για την Ιόνια οδό κατέθεσε στον Υπουργό Υποδομών ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης















Θετική χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τη σημερινή επίσκεψη στην Ήπειρο του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αντικείμενο την εξέταση της πορείας των εργασιών της Ιόνιας Οδού και την επίλυση προβλημάτων που έχουν ανακύψει.Ο Περιφερειάρχης στη σύσκεψη που έγινε στο εργοτάξιο της αναδόχου εταιρίας στα Ιωάννινα, αλλά και στην επίσκεψη που ακολούθησε σε εργοτάξια του οδικού άξονα, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα και παρεμβάσεις του που αφορούν το στρατόπεδο στο Αβγό, τις απαλλοτριώσεις, τις μετατοπίσεις των δικτύων της ΔΕΗ και περιβαλλοντικά θέματα.Ο Περιφερειάρχης ζήτησε επίσης από τον Υπουργό όπως εξεταστεί κατά προτεραιότητα και σε συνεργασία με την παραχωρησιούχο εταιρία η άμεση προώθηση της κατασκευής της οδικής σύνδεσης Ιόνιας Οδού με τη γέφυρα Καλογήρου, καθώς και η κατασκευή κόμβου στον Αμμότοπο Άρτας. Συμφωνήθηκε επίσης να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη για την προώθηση των διαδικασιών για την απόδοση στην ανάδοχο εταιρία των ήδη απαλλοτριωθεισών εκτάσεων στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και για την μεταφορά δικτύων της ΔΕΗ.Επίσης τέθηκε και το ζήτημα της επέκτασης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, της ολοκλήρωσης των εργασιών στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, της Ε-65, της βελτίωσης του οδικού δικτύου κ.ά..
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης σε εργοτάξια, ο Περιφερειάρχης δήλωσε τα εξής:
"Η επίσκεψη του Υπουργού ήταν χρήσιμη καθώς του δόθηκε η δυνατότητα να δει από κοντά την πρόοδο των εργασιών, αλλά και να ενημερωθεί για τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν. Είναι σημαντικό βήμα η ανακοίνωσή του για την ολοκλήρωση των διαδικασιών παράδοσης του στρατοπέδου Αβγού, με την οποία ανοίγει πλέον η δυνατότητα έναρξης των εργασιών στο τμήμα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Υπάρχει σε εκκρεμότητα το ζήτημα των απαλλοτριώσεων, για τις οποίες έχουν κατατεθεί τα χρήματα των δικαιούχων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η Περιφέρεια σε συνεργασία με την παραχωρησιούχο εταιρία έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλίες για το συντονισμό των νομικών και των ιδιοκτητών για την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών. Για μας είναι σημαντικό και το επισημάναμε στον Υπουργό, τόσο η επέκταση της Ιόνιας Οδού προς την Κακαβιά, όσο και η σύνδεσή της με τη γέφυρα Καλογήρου με την οποία θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία".

Σύμφωνη γνώμη για τον εξοπλισμό σχολείων στους Δήμους Αρταίων και Ζηρού



















Με έγγραφο του Περιφερειάρχη  Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη στο Δήμο Ζηρού διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για τα σχέδια σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης τριών υποέργων της πράξης "Προμήθεια εξοπλισμού για τα Τμήματα Ένταξης (ΤΕ) των σχολείων του Δήμου Ζηρού". Πρόκειται για τα έργα:
."ΠΑΚΕΤΟ 1: Υπολογιστές - Μηχανές Γραφείου - Συσκευές Ήχου και Εικόνας - Διαδραστικοί πίνακες", προϋπολογισμού 43.222 ευρώ
."ΠΑΚΕΤΟ 2: Έπιπλα", προϋπολογισμού 19.709 ευρώ
."ΠΑΚΕΤΟ 3: Εξοπλισμός Φυσιοθεραπείας, Εξοπλισμός Γυμναστικής Αθλοπαιδιών και Ψυχοκινητικής Αγωγής, Εξοπλισμός παιδικής χαράς, Λοιπός Εξοπλισμός", προϋπολογισμού 23.108 ευρώ.
Επίσης, με αντίστοιχο έγγραφο προς το Δήμο Αρταίων εκφράζεται η, υπό προϋποθέσεις, σύμφωνη γνώμη της Ε.Δ.Α. για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου "Προμήθεια εξοπλισμού παιδικών επίπλων και παιχνιδιών εσωτερικού χώρου" της πράξης "Ανέγερση Παιδικού Σταθμού στην Τ.Κ. Χαλκιάδων". Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 12.480 ευρώ. 

Filmfestival

Filmfestival
Οι φωτογραφίες της καθημερινότητας